Centrala pe peleți – De ce este o alegere inspirată?

Centrala pe peleti este o optiune din ce in ce mai populara printre clientii care acum cauta sa achizitioneze o centrala termica. Daca iti faci griji ca pretul la gaz si curent sunt in continua crestere, poate reprezenta o varianta buna si pentru tine, iar daca pretul centralei nu este primordial si nu cauti doar centrale cu peleti ieftine, cu atat mai mult. Desi pretul pentru centrale pe peleti este ceva mai ridicat fata de o centrala cu gaz de exemplu, iar aceste sisteme de incalzire nu sunt atat de cunoscute in Romania, avantajele pe care le prezinta acestea sunt numeroase. Enumaram in cele ce urmeaza doar cateva dintre ele:

  • peletii, practic combustibilului unei centrale pe peleti, sunt mai eficienti din punct de vedere randament de ardere, al puterii de ardere calorice, al confortului si al sigurantei in utilizare comparativ cu lemnul de foc.
  • pretul peletilor nu este influentat neaparat de factori externi in comparatie cu gazul de exemplu, fiind destul de stabil, iar cu cat exista mai multi producatori de peleti in piata, cu atat si pretul va fi mai scazut.
  • peletii provin din deseuri lemnoase, fiind astfel o varianta ecologica, prietenoasa cu mediul.
  • consumul unei centrale termice pe peleti, pentru aceeasi putere termica produsa, va fi cu ~ 20-30% mai redus decat al unei centrale pe gaz conventionala.

Cât consumă o centrală pe peleți pe lună?

Sigur ca poate una dintre intrebarile pe care ti le adresezi, pe langa avantajele centralei pe peleti, este ‘cat consuma o centrala pe peleti pe luna‘. Iti dam un exemplu, insa tine cont ca si gradul de izolatie al peretilor este important – pentru o suprafata de ~ 120 de mp, izolare medie a peretilor, consumul este de un sac, un sac si jumatate/zi. Daca spatiul pe care trebuie sa il incalzesti este mai mic de 120 de mp, necesarul de peleti scade considerabil.

Asadar, pe langa ca are numeroase beneficii, este si mult mai prietenoasa cu mediul inconjurator, iar un consum pentru o centrala pe peleti este considerabil mai mic fata de o centrala clasica pe gaz de exemplu.

Centrala pe peleți – De ce este o alegere inspirată?

By Aber