Te provocăm să încerci vinurile noastre și să le descoperi aromele. Ce vin savurezi toamna asta? Uite recomandările noastre!

Ecologic, bio, natural…sunt cuvinte pe care le auzim tot mai des, în toate domeniile de activitate, mai ales în industria „food & beverages„. Dar ce definește termenul „bio„ în cazul unui vin? În termeni generali, bio este vinul realizat cu cea mai mică utilizare a substanțelor chimice, a aditivilor și a trucurilor tehnologice.

Mai concret, vorbim în primul rând despre tipul de agricultură, modul de îngrijire a viței de vie și a strugurilor. Există în lume podgorii stropite cu pesticide, pentru o producție mai bună. Dar toate aceste substanțe ajung pe coaja fructelor, iar ulterior în vinul pe care îl turnăm în pahar. Căci, așa cum știi deja, coaja se macerează cu pulpa strugurelui zile, săptămâni, chiar luni, în funcție de vinul ce se dorește a fi obținut. Un vin bio pleacă, așadar, dintr-o agricultură atentă.

Ce vin savurezi toamna asta? Uite recomandările noastre!

Toamna este sezonul culesului și al răsfățului culinar cu roadele pământului. Toamna este despre băuturi reconfortante savurate pe înserat, ghemuit/a în pătura preferată, despre mere, pere în panere și, de ce nu, despre vin divin. 😊 De fapt, chiar aici voiam să ajungem, căci la vin ne pricepem cel mai bine și-ar fi păcat să nu împărtășim din toate câte-am experimentat. Așa că, te invităm să citești articolul nostru până la capăt, ca să afli ce vin savurezi toamna asta:

Pinot Noir – nimic nu spune mai bine „Bine ai venit, toamnă!” decât un pahar cu Pinot Noir. Aromele sale de pământ, ciuperci, prune coapte te alintă și-ți aduc toamna mai aproape de suflet, în ciuda capriciilor sale. Patrician Pinot Noir din gama noastră de vinuri ecologice te îmbie cu note de condimente și ciuperci.  Dar vara nu se lasă așa ușor dusă, căci, de îndată ce guști acest vin, aromele tomnatice se îmbină cu arome de cireșe coapte. Din podgoriile de origine protejată Adamclisi, obținem și Bob cu Bob Pinot Noir. Acesta are note de lemn dulce și prune coapte, iar de îndată ce îl guști ți se dezvăluie arome de caramel ars și prune. Este un vin echilibrat, cu un post gust mediu, pe care-l poți savura alături de un pește gras, de brânzeturi maturate și delicii cu carne roșie.

Syrah – imaginează-ți îmbuteliate senzația caldă și notele afumate, degajate de focul în jurul căruia te strângi cu prietenii și familia. Ei bine, acesta este Syrah, un vin mai corpolent, cu note de fructe negre și roșii, dar și arome ușor picante care te încălzesc. Din gama Vifrana poți savura Symposion Syrah, vin ecologic învechit în butoaie de stejar ars, fapt ce îi conferă o aromă subtilă de vanilie. La aceasta se adaugă aromă de fructe roșii și caramel ars, perfecte pentru o seară de tihnă.  

Chardonnay – învechirea unui vin în butoaie de stejar are multe avantaje, iar acestea sunt cu atât mai evidente când vorbim de acest soi. Stejarul permite ca oxigenul să intre în contact cu vinul pe măsura ce îmbătrânește, producând un chardonnay mai bogat. Symposion Chardonnay, de exemplu, este un vin bio, sec, obținut din struguri culeși manual din podgorii certificate ecologic. Culoarea sa intensă și aromele de pere coapte te introduc în atmosfera toamnei. Tot din podgoriile de origine protejată Adamclisi obținem și 10(zece) Chardonnay, un vin tânăr, perfect pentru orice sezon. Rețetele cu pui și curcan pregătite la cuptor lângă legume de sezon sunt delicii care se potrivesc lângă un pahar cu vin 10(zece).

Așadar, nu subestima plăcerea pe care ți-o poate aduce un pahar cu vin în toiul toamnei! Bucură-te de vinurile Vifrana, obținute din plantații cu viță de vie ecologică. Zona Adamclisi, pe care se află podgoriile noastre, a fost delimitată ca areal viticol pentru producerea vinului cu denumire de origine controlată, iar dovada purității ecologice a zonei constă în includerea sa în aria naturală protejată “Natura 2000”, rețea europeană de ocrotire a habitatelor și condițiilor naturale de viață. Noroc și o toamnă fericită!

Noi, la Vifrana, producem vin certificat ecologic din plantații proprii cu viță de vie ecologică. Zona Adamclisi, pe care se află podgoriile noastre, a fost delimitată ca areal viticol pentru producerea vinului cu denumire de origine controlată, iar dovada purității ecologice a zonei constă în includerea sa în aria naturală protejată “Natura 2000”, rețea europeană de ocrotire a habitatelor și condițiilor naturale de viață. Mai mult, via nu este supusă tratamentelor chimice, iar strugurii sunt culeși manual.

Vifrana deține certificare internațională ecologică pe materie primă, pe produs și inclusiv pe unitate de producție. Cu această din urmă mențiune, ajungem la al doilea aspect extrem de important pentru a obține un vin bio. Vorbim despre întreg procesul de manipulare a strugurilor și vinificare. Pentru a obține vin ecologic cu un gust aparte, noi am adoptat vinificarea gravitațională, cu o zonă de producție semi-îngropată și zonă de învechire îngropată în pânze diafragmate. În acest fel, eliminăm stresarea mustului și menținerea temperaturilor constante în mod natural. Mai mult, folosim un sistem centralizat automat de evacuare a noxelor în timpul vinificării.

Cum poți ști dacă un vin este bio atunci când te afli în fața unui noian de sortimente? Ingredientele menționate pe etichetă probabil că nu te vor ajuta prea mult. Legislația în domeniu este destul de permisivă, astfel că o serie de substanțe utilizate în procesul de vinificare ori la îngrijirea podgoriei lipsesc cu desăvârșire de pe etichete. Încrederea în producător va juca așadar un rol extrem de important. Cu cât cunoști mai bine vinurile, ai vizitat podgoriile și ai cunoscut îndeaproape modul de producție, cu atât poți face alegerile potrivite.

România are acces, ca membru al Uniunii Europene, la sigla pentru produse ecologice. Implementată din 2010 la nivel european, ea este accesibilă tuturor producătorilor care fac dovada că podgoria/produsul este bio/ecologic. Cu ajutorul ei, poți identifica mai ușor produsele ecologice. Logo-ul ecologic al UE sigla (steluțele albe ce formează o frunză, totul amplasat pe fundal verde crud) poate fi utilizat numai pe produse în compoziția cărora intră ingrediente ecologice în proporție de cel puțin 95 %, iar restul de 5 % respectă condiții stricte. Sigla se regăsește și pe produsele Vifrana. Astfel, ai certitudinea că am îndeplinit toți pașii necesari pentru a obține un vin bio și te poți bucura de licoare în tihnă.

Sperăm că toate aceste informații îți sunt de folos. Noi te provocăm să încerci vinurile noastre și să le descoperi aromele.