Cazan Premium pentru Cognac, Alambic Charental 10 Litri, Distilare Continua, Pret 2799.99 lei

iulie 5, 2021

Cazan Premium pentru Cognac, Alambic Charental 10 Litri, Distilare Continua

INSTRUCTIUNI RAPIDE:

  1. Umpleti Vasul Racitor cu Apa Rece;
  2. Umpleti Vasul Preincalzitor (Dom) cu Vin;
  3. Mentineti inchis robinetul de pe teava de reumplere spre Al-Ambic;
  4. Umpleti Vasul Principal (Al-Ambic) cu Vin;
  5. Incepeti sa incalziti Vasul Principal;
  6. Vaporii vor incepe sa se ridice si sa parcurga traseul spre condensare;
  7. Recoltati Distilatul la iesirea din Vasul de Racire;
  8. Transferati Vinul din Vasul Preincalzitor catre Vasul Principal. Preincalzitorul poate fi umplut de mai multe ori pentru a realiza o distilare continua.

Alambicul de tip Charental se foloseste în mod obișnuit pentru a obtine un coniac fin din vin si este considerat de unii ca fiind cel mai frumos și grațios dintre toate alambicurile, cu cuprul său strălucitor bătut, care amintește de locurile exotice și îndepărtate.

Spre deosebire de majoritatea celorlalte alambicuri, modelele Charental isi au originea în regiunea Cognac din Franța inca de la începutul secolului al XVI-lea, când vinurile albe mai acide din soiul Charente din această regiune au fost distilate pentru prima dată în coniac.

Ansamblul este alcătuit din mai multe recipiente în formă caracteristică cu cupole din cupru în formă de ceapă. Vinul este plasat atat in alambic-ul principal cat și în vasul(domul) secundar (numit preincalzitor). Pe măsură ce vinul din primul vas ajunge la punctul de fierbere, vaporii alcoolici se adună în interiorul cupolei și traverseaza conducta gâtului de lebădă care se extinde prin cupola în formă de ceapă (domul) sau preîncălzitorul de vin, către recipientul de condensare(vasul de racire). Vinul din al doilea recipient (dom) este preîncălzit de țeava din cupru(teava de legatura) in forma de gat de lebădă pe traseul către condensator.

Când distilarea vinului în cazan este completă, vinul din preîncălzitor (al dolilea recipient) este transferat deja cald spre cazan printr-un tub de legătură cu robinet între cele două, iar acesta este, de asemenea, distilat în ceea ce poate fi considerat un proces semi continuu. Acest procedeu scade considerabil timpul de lucru atunci cand avem nevoie sa distilam o cantitate mai mare de vin. Distilatul rezultat se poate apoi pune din nou la cazan pentru o distilare finală. Distilatul final sau coniacul, este recomandat ca apoi sa fie depozitat în butoaie de stejar pentru a prelua în mod natural culoarea, aroma și, de asemenea, pentru a reduce usor nivelul de alcool, făcându-l mai fin si mai rafinat.

  Set Premium fabricat integral din Cupru continand:

* Al-ambic principal cu țeavă de scurgere sudata și dop din bronz;

* Elemente conice de imbinare si blocare / deblocare din bronz între capac, țeavă gât de lebădă și recipientul de condensare pentru a evita evacuarea vaporilor;

* Preîncălzitor în formă de ceapă ( dom ) cu indicator de nivel de vin (tub acrilic), robinet din alamă și conector;

* Recipient de condensare ( vas de racire ) cu  serpentina (bobină de condensare mai lungă decât la al-ambicurile clasice ), intrare pentru apa rece, ieșire pentru apa calda și un capac de tip pâlnie inversat (cu scop decorativ);

* Suporti metalici potriviti pentru fiecare dintre cele 3 corpuri ( al-ambic principal, preincalzitor si vas condensator ).

* Modelele de 1 Litru si 10 Litri, includ Suportul din Lemn.

Procesul de distilare cu Ansamblul Charental:

  1. Distilarea cu Charental trebuie efectuată în conformitate cu metoda tradițională cunoscută sub numele de „à repasse” ( distilare semicontinua ) într-un alambic de cupru, care se face în două sau mai multe reprize succesive.
  2. Ansamblul este format din trei părți esențiale:
  3. a) Vasul Principal: Un cazan cu formă caracteristică de Al-ambic, sub care se poate face un foc deschis cu lemne, arzator pe gaz sau plita electrica – completat de capacul in forma maura sau de ceapa, prelungit de un gât de lebădă care se transformă într-o serpentină și care traversează un Preincalzitor pana spre Vasul de Racire ( Condensator ).
  4. b) Incălzitorul de vin: element folosit în mod tradițional pentru preîncălzirea vinului care sta in așteptarea transferarii si distilării in primul Al-Ambic, ceea ce economisește timp și energie. Acest accesoriu face posibilă, datorită vaporilor care trec prin teava care-l traverseaza, preîncălzirea vinului destinat distilării în timpul unui ciclu ulterior. De obicei acest preincalzitor are o capacitate egala cu aprox.  ½ din volumul Vasului Principal ( Al-Ambic ).
  5. c) Vasul de Racire cu bobina din cupru: elementul in care are loc condensarea prin intalnirea aburilor din serpentina cu apa rece din vas. Acesta are orificiu de umplere cu apa rece in partea de jos, si un prea-plin in partea de sus, pentru evacuarea apei calde. Necesita circuit continuu de apa rece, la un debit redus. La nevoie se poate utiliza si gheata.