Dicționar General de Sinonime al Limbii Române

aprilie 22, 2021

Dicţionarul general de sinonime al limbii române (DGS), prin numărul mare de cuvinte luate în studiu (74 673), depăşeşte ca volum toate celelalte lucrări lexicografice de acest gen apărute până în prezent. Autoarele şi-au propus să prezinte, pe de o parte, bogăţia sinonimică a limbii române în toate compartimentele ei, aplicând criterii noi şi o concepţie proprie în tratarea lexico-semantică a materialului lingvistic, pe de altă parte, transformările care s-au produs în sinonimia românească, ca urmare a evoluţiei ştiinţelor şi tehnicii, dar şi a schimbărilor ce au avut loc în realităţile economice şi socioculturale româneşti în ultimele decenii. Dicţionarul se adresează publicului larg, specialiştilor, cercetătorilor, studenţilor, elevilor şi altor categorii socioprofesionale, dar ş. celor care doresc să-şi însuşească mai uşor limba română.

„Iată cea mai bună carte de literatură română din 2013 din câte mi-au trecut mie prin mână: „Dicționar general de sinonime al limbii române”, autori: Doina Cobeț și Laura Manea, coordonator de proiect: Nicolae Guțanu, Chișinău, Ed. Gunivas, 2013.

Este vorba nu numai de o realizare de performanță a lexicografiei românești, ci și de o carte de literatură, de 2110 pagini, mai ceva decât 1001 de nopți. Pentru mine cel puțin este o adevărată încântare să asist la o defilare multicoloră, luxuriantă, plină de pitoresc a posibilităților de exprimare oferite de limba române. Iată un singur exemplu – un fragment din articolul consacrat verbului a certa: a admonesta, a dăscăli, a dojeni, a judeca, a moraliza, a mustra, a rușina, a beșteli, a muștrului, a ocărî, a sudui, a probozi, a sfădi, a surchidi, a tolocăni, a socri, a șmotri, a ofârli, a oropsi, a probăzui, a stropoli, a ofârli, a așculi, a carvosi, a docăni, a hui, a tătărî, a târfăi, a obidi, a prociti, a bălăcări, a buzdugăni, a freca, a perdefui, a săpuni, a scutura, a cățănăi, a dărăci, a tigheli, a spumui etc.

Eminentul editor Nicolae Guțanu, inițiatorul acestei realizări, ca și extraordinarele sale colaboratoare Doina Cobeț și Laura Manea, care la rândul lor și-au asociat alți colaboratori bine aleși, merită aplauze la scenă deschisă.”

– Alex. Ștefănescu

Lasă un răspuns