Cât timp durează o cură cu tămâie?

ianuarie 26, 2021

Tămâia este rășina unor specii de arbuști din genul Boswellia din India, Somalia și Etiopia care – prin încălzire – emană un miros plăcut de balsam. Se obține prin crestare (tăietură) din scoarța livanului și solidificare sub forma unor boabe neregulate, de culoare roșiatică sau gălbuie. Prin ardere, produce un fum cu miros pătrunzător, fiind folosită în ceremonii religioase.

Tămâia este menționată în una din cele mai vechi arhive medicale cunoscute, papirusul Eber (ce datează din secolul al 16-lea i.Hr.), o listă de 877 rețete și prescripții medicale din Egiptul Antic. Acum mii de ani, budiștii, călugării Zen și hindușii obișnuiau să ardă tămâie, deoarece acest ritual era considerat important în procesul de meditație, ascensiune spirituală și vindecare.

Din rășina arbuștilor de tămâie se obține uleiul esențial de tămâie, prin metoda distilării cu aburi.Structura acidului β-boswellic, unul din componentele principale active ale tămâii.

Compoziția chimică

  • rășină acidă (56%), solubilă în apă, având formula chimică: C20H32O4
  • gumă (asemănatoare cu guma arabică) [30-36%]
  • acid 3-acetil-beta-boswellic (Boswellia sacra)
  • acid alfa-boswellic (Boswellia sacra)
  • acid 4-O-metil-glucuronic (Boswellia sacra)
  • acetat incensol: C21H34O3
  • felandrenă
  • acizii (+)-cis- și (+)-trans-olibanic.

Durata unui tratament poate varia între 21 și 90 de zile, în funcție de afecțiunea căreia îi este adresat. Curele de 21-30 de zile sunt recomandate în boli acute, cum ar fi infecțiile gripale, bronșitele acute, pneumonia, puseele reumatice, sinuzita și rinita acută. Curele de 90 de zile, urmate de 15 zile de pauză, după care tratamentul se reia, sunt destinate afecțiunilor cronicizate, cum ar fi boala canceroasă în diferite forme, astmul și bronșita cronică, afecțiunile alergice, emfizemul pulmonar, infecțiile respiratorii recidivante (pneumonie, tuberculoză), afecțiunile articulare cronice, tulburările de memorie și comportament asociate vârstei a III-a etc.

CARE ESTE CANTITATEA ZILNICĂ DE TĂMÂIE CARE TREBUIE INGERATĂ?

Doza zilnică recomandată de extract standardizat de tămâie este de 400-800 miligrame pe zi, cea mai eficientă fiind administrarea sa împreună cu pulberea simplă de tămâie (cele două, adică extractul și pulberea se pun în proporții egale). De ce? Pentru că pulberea tămâie conține toate principiile active, chiar dacă într-o concentrație mai mică, în timp ce extractul standardizat vine cu cele mai puternice, din punct de vedere terapeutic, substanțe din această plantă. Combinația celor două este, așadar, completă și complexă în același timp, fiind lipsită de efecte adverse și foarte eficientă în lupta cu bolile.

DE LA CE VÂRSTĂ SE POATE LUA ACEST REMEDIU?

Nu există studii despre efectele administrării interne ale tămâii copiilor sub 6 ani, așa că nu se pot face foarte multe afirmații despre acest subiect. În schimb, extractul de tămâie poate fi administrat până la cele mai înaintate vârste. De asemenea, în medicina tradițională, pentru copii, sunt foarte folosite aplicațiile externe cu ulei volatil integral de tămâie.

TĂMÂIA CARE SE VINDE ÎN LĂCAȘELE DE CULT POATE FI FOLOSITĂ ÎN SCOPURI TERAPEUTICE?

De cele mai multe ori această tămâie este de fapt un amestec de substanțe aromatizante, de sinteză sau semi-sinteză, care nu au nici o legătură cu arborele care produce această rășina. Ca atare, nu doar că tămâiafolosită pentru aromatizare în lăcașele de cult nu are efecte terapeutic, ci poate fi chiar extrem de dăunătoare pentru sănătate, dacă este ingerată.     

ÎN CE SITUAȚIA ESTE CONTRAINDICATĂ FOLOSIREA TĂMÂIEI?

Atunci când pacientul are alergie la acest produs. Simptomele alergiei sau intoleranței la tămâie apar atunci când este ingerată, mirosită sau pusă pe piele această substanță și constau în: apariția unor mâncărimi și/sau pete roșii pe piele, stări de greață sau vomă, dureri de cap, dificultăți în respirație. 

TĂMÂIA ȘI CANCERUL

Conform tuturor cercetărilor de până acum, acidul boswellic din tămâie este unul din cei mai activi agenți anti-tumorali cunoscuți. Cum acționează el? Pe mai multe căi, dar cel mai cunoscut mecanism este acela de atacare selectivă a celulelor canceroase. Spre deosebire de citostaticele de sinteză, care afectează atât celulele maligne cât și pe cele sănătoase, extractul de tămâie provoacă distrugerea doar a celulor care au suferit mutații. În ce tipuri de cancer este eficient acidul boswellic? Acțiunea sa a fost testată în afecțiuni oncologice cu peste 40 de localizări. Menționăm eficiența sa în cancerul la sân, de colon, de rect, pancreatic, hepatic, la vezica urinară, la stomac, la creier (meningiom, neuroblastom, gliom), bucal, faringian, esofagian, pulmonar. Conform datelor existente, extractul de tămâie este activ și contra leucemiei, mielomului, limfoamelor maligne. În medicina tradițională sunt semnalate rezultate încurajatoare, prin folosirea internă a tămâii și externă a uleiului volatil integral de tămâie, în practic toate tipurile de cancer.

Mai este de notat și folosirea extractului de tămâie ca adjuvant în radioterapia folosită în cancer. Concret, acest remediu reduce cu 60% edemele care apar după iradierea terapeutică, ajută la protecția țesuturilor sănătoase, stimulează eliminarea țesuturilor și fragmentelor de țesut moarte, precum și refacerea organismului pe ansamblu.

TĂMÂIA ȘI REUMATISMUL

Această plantă este un adevărat fenomen în lupta cu bolile articulare. Luată intern, tămâia sub formă de extract reduce durerile și inflamația articulară, crește flexibilitatea articulațiilor, mărește capacitatea de efort (s-a demonstrat că permite, de exemplu, pacienților cu artrită reumatoidă sau osteoartrită a genunchilor să parcurgă distanțe mai mari). 

TĂMÂIA, ASTMUL, BRONȘITA CRONICĂ ȘI EMFIZEMUL PULMONAR

Tratamentul de trei luni cu extract de tămâie, administrat intern, diminuează sensibilitatea alergică a căilor respiratorii medii și inferioare, degajează de excesul de secreții arborele bronșic, ușurează inspirația și expirația. 

TĂMÂIA, MEMORIA ȘI PĂSTRAREA NEALTERATĂ A FUNCȚIILOR CREIERULUI

Cercetările au arătat efecte terapeutice cu adevărat spectaculoase al extractului de tămâie asupra creierului. Efectele acestei plante sunt atât de numeroase, încât pot părea incredibile și totuși:

– extractul de tămâie îmbunătățește memoria pe termen scurt, inclusiv la persoanele în vârstă, prevenind Alzheimerul

– extractul de tămâie crește capacitatea de orientare în spațiu și memoria vizuală

– la tineri, administrarea tămâiei crește numărul de conexiuni neuronale și îmbunătățește memoria pe termen lung

– creierul afectat de traumatisme fizice are o capacitate mărită de transfer a funcțiilor sale în zonele rămase ne-afectate, atunci când este administrată tămâia.

– la pacienții cu scleroză multiplă, administrarea tămâiei a îmbunătățit orientarea spațio-temporală și coordonarea motorie.

– la pacienții care au suferit un accident vascular ischemic, administrarea tămâii scurtează timpul de recuperare a funcțiilor cognitive.

TĂMÂIA, DEPRESIA ȘI ANXIETATEA

O substanță conținută în această rășină (acetat de incensol) are deopotrivă efecte anti-depresive și anxiolitice. O singură doză de tămâie crește tonusul psihic și disponibilitatea minții către activitate, eliminând prompt stările de tristețe obsesivă, apatie, lipsă de inițiativă. Curele de câteva săptămâni cu tămâie induc o stare de stabilitate psihică, împiedicând apariția stărilor de teamă fără motiv aparent, precum producerea atacurilor de panică. De asemenea, această plantă are un puternic efect de atenuare a emoțiilor extreme, prevenind apariția și ameliorând tulburările bipolare. 

TĂMÂIA ȘI TUMORILE MAMARE BENIGNE

Acidul boswellic din tămâie, administrat în cure de 3 luni, are ca efect diminuarea inflamației și a durerii produse de formațiuni tumorale benigne la sân, cunoscute și sub numele de noduli (care pot fi adenoame, adenofibroame, fibro-chisturi). De asemenea, extractul de tămâie, standardizat în acid boswellic reduce, în timp, dimensiunile tumorilor benigne mamare și scade dramatic riscul de malignizare al acestora.

TĂMÂIA ȘI FICATUL

Extractul de tămâie protejează ficatul de acțiunea nocivă a stresului psihic, a unor substanțe toxice (medicamente, alcool, aditivi alimentari sintetici etc.), precum și a virușilor. La pacienții cu hepatită cronică evolutivă, administrarea de extract de tămâie stopează procesul de fibrozare a ficatului și evoluția spre ciroză.  Un studiu japonez arată că așa-numitele chisturi hepatice (cunoscute și drept chisturi hidatice) scad ca dimensiuni și complicațiile lor sunt mai reduse dacă se țin cure repetate cu tămâie.

TĂMÂIA, SISTEMUL CARDIOVASCULAR ȘI INIMA

Curele de trei luni, au darul de a păstra intacte vasele de sânge (îmbunătățește flexibilitatea și rezistența pereților vasculari). De asemenea, previne formarea cheagurilor de sânge și inflamarea venelor (feblita). Asupra inimii, tămâia are efecte protectoare, prevenind tulburările de irigare ale mușchiului cardiac și infarctul. Studiile au mai arătat că administrarea îndelungată a tămâiei scade nivelul trigliceridelor și a colesterolului rău (LDL) din sânge, dar și crește nivelul colesterolului bun (LDL).

TĂMÂIA ȘI DIABETUL

Administrarea sistematică a extractului de tămâie conduce la scăderea gradată a glicemiei la diabetici non-insulinodependenți. La toate tipurile de diabetici, tămâia luată intern are un efect cu totul deosebit de protecție a rinichilor, ficatului și a sistemului nervos.

TĂMÂIA ȘI RINICHII

Extractul de tămâie este un protector renal excepțional, curele de lungă durată ajutând la stimularea funcției de filtrare a rinichiului, ceea ce conduce la scăderea nivelului ureei și creatininei din sânge.

TĂMÂIA ȘI IMUNITATEA

Curele repetate cu extract de tămâie măresc în mod armonios capacitatea de luptă a sistemului imunitar cu infecțiile. Tămâia stimulează mai ales multiplicarea și activarea așa-numitelor macrofage, celule ale sistemului imunitar care atacă orice germene infecțios din sânge, înainte ca acesta să se replice și să producă o boală. Despre macrofage se spune că sunt cele care alcătuiesc prima linie de apărare a sistemului imunitar.

TĂMÂIA ȘI FERTILITATEA MASCULINĂ

Administrarea tămâii, în mod repetat, ajută la creșterea concentrației de spermatozoizi per centimetru cub de spermă. De asemenea, extractul din această plantă, administrat intern, ajută la creșterea motilității spermatozoizilor și cresc șansele ca aceștia să fecundeze ovulele.

O echipă de oameni de știință, alcătuită și din cercetători de la Universitatea Johns Hopkinks și de la Universitatea Hebrew din Ierusalim afirmă că arderea rășinei din arborele Boswellia Serrata (tămâia) activează anumite părți din creier, fapt ce ajută la ameliorarea stărilor de depresie și anxietate.

Mai mult, există studii care demonstrează rolul mirosului în activitatea cerebrală. O cercetare realizată la Universitatea din Florida confirmă faptul că atunci când mirosim, celulele din zona olfactivă a creierului sunt stimulate, astfel că au loc schimbări în creier. Prin urmare, mirosul îți influențează starea de spirit. 

Uleiul esențial de tămâie pentru uz intern este o opțiune potrivită pentru eliminarea stărilor de angoasă. Atenție însă: administrarea internă a uleiul esențial de tămâie trebuie realizată numai la îndrumarea unui specialist și sub stricta supraveghere a acestuia.  

Uzul extern al tămâiei contribuie la îmbunătățirea fluxului și circulației sangvine. În consecință, aceasta poate combate afecțiunile asociate sistemului osos și articulațiilor, sistemului muscular și sistemului circulator. 

Dacă ai probleme cu somnul și nu reușești să te odihnești pe timpul nopții, uleiurile esențiale pe bază de tămâie pot fi folosite în aromaterapie sau ca ingredient în difuzoare și arzătoare. Proprietățile acestora contribuie la încetinirea activității sistemului nervos, astfel că mintea și corpul tău se pot relaxa, iar tu te poți bucura de un somn odihnitor.  

Printre efectele terapeutice ale tămâiei se numără și îmbunătățirea aspectului pielii. Utilizarea Boswelliei Serrata poate contribui la ameliorarea cicatricilor sau a urmelor inestetice provocate de acnee ori coșuri.  

Ritmul alert al vieții moderne își pune deseori amprenta. Dacă te simți copleșit de activitățile pe care trebuie să le duci la bun sfârșit sau epuizat la finalul zilei, tămâia este un bun remediu pentru a elimina stresul acumulat.

Arderea tămâiei stimulează creierul și induce o stare de relaxare și calm. Poți apela la această metodă chiar și atunci când te răsfeți cu o baie cu multă spumă sau cu un masaj. 

Lasă un răspuns